Åskollen FK

«Det er menneskene som skaper klubben»

Tidenes beste midtstoppere

Hvilke midtstoppere har figurert ofte i klubbens lagoppstilling? Coach Nordahl har svaret.

Ebbestad og Mortensen med Mughal 

Odd Einar Mortensen.jpgAllerede har vi vært innom flere legender i allerede etter kun 2 posisjoner og flere skal komme. Åskollen FK/Drammen FK sin historie på stopperplass inneholder store navn som den dag i dag hyllest på tribuneplass. Eventyret startet med på midten av 90 nittitallet, med to murbrekker av noen stoppere. Fetterne Bjørn Vidar «Ebbe» Ebbestad og Odd Einar «Odda» Mortensen. To spillere som spilte med hjertet utenpå drakta, hver gang. To typer som blødde for klubben, deres legende status er en god mix av deres klubbkjærlighet og deres arbeid utenfor banen. Disse to karene var sentrale personer i klubben i en periode der det fort kunne se ut som klubben skulle gå i oppløsning. Men, disse gutta holdt medspillere og klubb oppe. Takk for  det gutta. Ebbestad var også i en lengre periode Formann i ÅSkollen FK. Tidene var preget av edrulighet og det var ikke lett for en ivrig sportkar og få alle ønskene sine hver gang, men sjefen Ebbestad prøvde ihvertfall å etterkomme de fleste :-). I en overgangsperiode kom det inn en gammel Drafngutt, Imran Muhgal, autoritær, kompromissløs, slu og med en herlig spilleforståelse. Dessverre måtte han tidlig flytte på seg pga utdannelse som politi. Trodde først at det var trafik konstabel han skulle bli, pga hans «lange høyre rettfrem arm» i dueller.

SE FOTOSTORY AV MIDTSTOPPERNE

Klippen og BP

klippen.jpgPå slutten av nittitallet kom det som kanskje er tidenes spiller til klubben. Bjørn Even «klippen» Stabæk. Helikopter mannen vår, også kalt Sea King.  Han var vår tids Alan Hansen. Elegant, ryddig, styrte skuta bak der og kreativ i sitt spill. En skal lete lenge etter slike spillertyper. Laget aldri et frispark, aldri kastet et riktig innkast, aldri på dratt seg et kort eller blitt møkkete på shortsen, men allikevel spiste han opp alle spisser han møtte…..fra 6 div til toppen av 3 divisjon. Vandrehistoriene etter «klippen» går forsatt innad i klubben. Best husker jeg den gangen 204 bilen kjørte 10 runder i rundkjøringen i Løkken, da Klippen ikke husket hvilken vei vi kom fra (og Løkken er ikke stort). PS: Har du sett Imran? Klippen hadde flere makkere opp igjennom tiden og overlevde de aller fleste. Først ut var lagspiller fremfor noen. Jens «BP» Petter Farnes. Kallenavnet BP=Banens Peneste kom på plass etter en «stygg» kuttskade rett over øyenbrynet i Danmark, med påfølgende operasjon i en enorm stor operasjonshall på sykehuset der nede. I en kort periode fryktet vi alle for modellkarrieren hans. Farnes utfylte Klippen godt. Farnes var mannen som ryddet opp i 1 duellen, mens Klippen sveipet opp alt bak han. Mange spisser fikk kjenne på BP sin vinnervilje. Defensivt var BP en trygghet både på bakken og i luften. Etterhvert vokste det frem en overraskende god venstrefot som kun traff på lange pasninger. Dermed brukte han høyrefoten for korte pasninger. Disse spilte sammen til langt utpå 2000 tallet, med en god Askjem som vikarierte tidvis (men Freddy er vurdert i denne sammenheng som back).

Nye makkere for Klippen

Ny makker for Klippen ble etter hvert den unge Herr Pål Remi «Kornis» Kornerud. En kompromissløs stopper tiltross for sine unge alder. Kornis ble hit både på og utenfor banen. Et naturtalent til å underholde utenfor banen med sin torader. De fleste lærte seg å ta «feriebilde» tidlig når de viste at snøskuffa Kornis var bak dem.

Etter hvert vokste det frem en kommende miniklippe fra vår jr satsing i Amund «Edmundo/Fellaini» Evensen. Unggutten spilte seg etter hvert inn i stopperrollen og sjarmerte alle. Synd at en stor karriere skulle ødelegges av utdannelse til lege! Amund hadde det meste, følsom med ballen, godt blikk og god i luften. Dog var ikke han kvaliteter i Quis sammenheng mye å skryte av. Vi håper dette har bedret seg med årene!!

I en kortere periode spilte Blokka ved siden av Klippen. Jørgen Holm opptrådte som Lofotveggen ved siden av Klippen, med sine 2 høye meter og nesten 100 kg. Holmern har i ettertid blitt en del av DFK 2 gjengen er fortsatt i klubben.

Frøs og Sims

Vi fikk raskt på plass nok en lovende stopper. Fra Godset (vår første Godsetsignering!!!)  kom Mats «Frøs» Frøshaug inn og skulle vise seg å være den nye sjefen i det bakre leddet. Taktisk smart, god og tett, bra timing, ingen spenst, svært liten fart, men et herlig blikk og en god spilleforståelse for spillet. Dette ga laget nye strenger å spille på. Frøs er forsatt aktiv den dag i dag, noe som må betegnes som et mirakel. Denne mannen eldes to ganger som raskt som oss vanlige mennesker, tiltross for sin unge alder….og da mener vi både fysisk og mentalt!

Frøs og Fellaini skulle bli vår tids Carragher og Hyypiä, men siden Emundo reiste så tidlig, dukket Mr. Braveheart frem, Simen «sims» Amundsen  Tidenes nest beste luftspiller i klubben, herlig til å sette inn den avgjørende taklingen, god til å prate de andre gode, sterk som en bjørn i duellene. En spiller med en innstilling som alltid setter laget først.  Dette stopper paret var også de som i store deler av opprykksesongen 2008 spilte Åskollen opp i 2 divisjon. Ingen kan måle seg med Sims i å sette igang SHALA LALA i garderoben etter seire (noe det har blitt mye av), dette burde han ta ut egen patent på.

I senere tid er Sims fortsatt vår Bravehart, men har etter hvert fått sin makker i backkjempen Mur og Mr Kaptein Farra Nemati. Dog er de to ikke vurdert i denne rollen av meg.

Andre stoppere opp igjennom tidene som bør nevnes her er Terje «niks stress» Nilsen fra 90 tallet og Terje «Tippern» Næss som også var Formann ett år i klubben. Reisen bakover i historien på disse to plassene viser at våre stoppere ikke bare er helter på banen, men også innehar legende status utenfor banen, dog passer det ikke å nevne alle situasjonene bra her på en offisiell nettside…!

I nå tid har denne rollen vært bekledd av flott typer som Fredrik Tjønnøy, Farra Nemati, Marius Backe. De to sist nevnte er forsatt utrolig viktige brikker for fremtiden til Drammen FK sammen med Thomas Lian og spillende Coach Bråthen som til neste år må få konsentrere seg coachingen.

Takk til alle spillerne for deres engasjement og innsats sålangt, det har vært en fryd å jobbe sammen med dere og jeg gleder meg til å se dere igjen den 16 november på Union Scene!!

Del dette innlegget