Åskollen FK

«Det er menneskene som skaper klubben»

om Åskollen FK

Tidenes klubb gutteklubb Åskollen FK i gult og svart

September 1992:

Åskollen Fotball Klubb ble startet høsten 92, av 3 stykker som satt i Åsen (Mjøndalen), de tre kameratene satt å drakk og skryt litt av gamle fotballbragder. Etter en god del å drikke ble Øyvind Fjeld, Tom Roger Delsbæk og Johnny «Puma» Solberg enige om at skulle starte en gutteklubb. Allerede på dette møte ble det bestemt draktfarger klubbnavn osv., klubbnavnet kom av at alle tre kom fra Åskollen. De var alle enige om dette skulle være et sosialt lag, men ambisjonene var ikke små av den grunn. Hovedmålet til klubben var allerede fra første kveld at de skulle slå Glassverket som den gang lå i 3 div. Håpet deres var ÅFK skulle rykke opp fra 7 til 5 divisjon, samtidig med at Glassverket skulle rykke ned.

Sesongene 1993-2008:
Disse sesongene er godt dokumentert i vårt arkiv.

Åskollen FK sine to første Formenn i Tom Roger Delsbæk og Bjørn Vidar Ebbestad

August, 2008: Målet med en ny kubb

Åskollen FK rykket opp til norsk toppfotball i 2.divisjon. Dette krevde blant annet en hel rekke med fasiliteter som vi ikke hadde på Kollen Road. Dermed var eneste aktuelle bane Marienlyst. På dette tidspunktet ønsket Godset å bygge en stadion på Holmen og flytte ut fra Marienlyst. Samtidig hadde de såvidt kommet i gang med sin yngre satsning igjennom den gamle Drafn legende Jon Røgeberg. SIF hadde akkurat rykket opp i Eliteserien og laget bestod av eldre spillere som ikke kom fra Buskerud. Åskollen FK ønsket å fylle det vi mente var et «hull» i Buskerudfotballen, nemlig et «neste trinn» opp til toppfotballen. Tanken var å la hele drammensfotballen nyte godt av arbeidet som så mange mennesker i Åskollen har brukt på å bygge opp d sste 10 årene. Målet var å å med seg flere klubber for å satse på en klar klubb nr 2 i Drammen, som unge lokale spillere kunne bruke som et «nest siste trinn» opp imot toppfotballen.

September, 2008: Årsmøte i Åskollen FK

Nærmere 60 av Åskollen FKs medlemmer deltok tirsdag kveld på ekstraordinær generalforsamling i GIF-hallen. Etter de siste ukers oppslag i media om sammenslåinger og klubbsamarbeid, skulle kveldens generalforsamling endelig diskutere og stemme over følgende to scenarier; Skulle ÅFK fusjonere med Drammen FK og leve videre under DFKs navn, eller skulle klubben stemme nei til fusjon og leve videre som Åskollen FK? Styret i ÅFK hadde på forhånd utarbeidet en konsekvensanalyse for begge scenarier og Formann Hagel presenterte utfordringer og muligheter for forsamlingen. Etter en times tid var forsamlingen klar til å avgi sin stemme og en enstemmig generalforsamling stemte for at hele Åskollen Fotballklubb etter sesongslutt fusjonerer med Drammen Fotballklubb og lever videre under DFKs navn. Ett lokalt fotballeventyr er dermed i ferd med å avsluttes og et nytt eventyr kan begynne.Et enstemmig årsmøte i Åskollen har besluttet å fusjonere med Drammen Fotballklubb.

Vi er blitt en voksen 16-åring som nå er klar for å flytte hjemmefra og ned til byen for å tjene egne penger. Alle i klubben er enige om at vi må fortsette eventyret i en ny klubb, sier fotballformann i Åskollen, Richard Hagel.

Oktober 2008: Åskollen blir Drammen FK

18 og 25. oktober skal Åskollen spille kvalifisering for opprykk til 2. divisjon mot Førde. Utfallet av disse to kampene påvirker ikke fusjonen. Neste sesong bytter Åskollen navn til Drammen Fotballklubb. Uansett.

Lederne i Åskollen mener klubben ikke har annet valg dersom de ønsker å etablere seg i 2. divisjon.
Sportslig sett har vi vokst oss ut av bydelen. Vi greier ikke få økonomien på bena lokalt. Vi må bli en byklubb for å øke interessen, sier Hagel.
Nye Drammen FK kommer etter alle solemerker til å spille sine hjemmekamper på Marienlyst stadion, og håper med dette å få flere tilskuerne på kampene. For øvrig kan det bli fotball på de tre øverste nivåene på «Gamle gress» i 2009, med SIF i Tippeligaen, Mjøndalen i 1. divisjon og Drammen FK og Team SIF i 2. divisjon.

FORMALITETER

I midten av oktober skal Drammen FK innkalle til ekstraordinær generalforsamling og velge et nytt styre. Samtidig vil den «nye» klubben presentere visjonene for fremtiden og mest sannsynlig den endelige samarbeidsavtalen. I løpet av kort tid vil trolig også Drafn, Glassverket, Drammens Ballklubb og Skiold bli en del av det omfattende fotballsamarbeidet i Drammen. Det er kun formaliteter som gjenstår. Nå venter vi bare på undertegnelse av samarbeidsavtalen, sier Hagel.
Det er foreløpig uklart hva som skjer med Åssiden og Konnerud. Begge bydelsklubbene har vist interesse for prosjektet, men har ennå ikke bestemt seg.
Åssiden skal ta opp saken på et styremøte i fotballgruppen i kveld. Dersom innstillingen er positiv bringes saken videre for ny behandling i klubbens hovedstyre.

AVGJØRELSE MANDAG

I Konnerud er lederne fristet til å være med i det nye samarbeidet, men mye avhenger av hva spillerne ønsker. Etter hva Drammens Tidende erfarer har spillerne mest lyst til å forfølge opprykksdrømmen i Konnerud. Det fordrer derimot at de virkelig forplikter seg 100 prosent til satsingen.
Spillerne hadde et eget møte tirsdag. Vi tar en endelig beslutning til mandag. Enten forsterker vi egen satsing, ellers blir vi med i Drammen FK, sier fotballformann Jens Christoffersen.

PS. Drammen Fotballklubb ble forøvrig stiftet av en kameratgjeng i 2005, og ligger for øyeblikket på 3. plass i 6. divisjon, avdeling 2.

November, 2008: DRAMMEN FK & ÅSKOLLEN FK ER NÅ NYE DRAMMEN FK:

Torsdag 6.november 08 ble en historisk dag for Åskollen FK. Formennene Håvard Lislerud, DFK, og Richard Hagel, ÅFK, undertegnet papirene som gjør at Åskollen FK nå offisielt går over til å hete Drammen FK, men beholder sitt gamle organisasjonsnummer. I løpet av noen få uker vil et nytt styre bli valgt for «nye» Drammen FK. Ny hjemmeside for klubben vil bli presentert på nyåret.

Det nye Drammen FK styre med: Richard Hagel (forman), Håkon Grøtland (trener), Thomas Evensen (styremedlem og jr.trener),  Gøran Nygård, IngeTveit, Helle Fretheim, Bjørn Tore Nordahl

Oktober. 2016: Drammen FK går tilbake til Åskollen FK

Kveldens ekstraordinære general forsamling i Drammen FK, gjennomførte et historiske vedtak for vår kjære gutteklubb.  Det ble et enstemmig vedtak på at Drammen FK faller tilbake til røttene og legger ned toppfotballsatsningen.

Bakgrunnen for vurderingen var, Godset har vært utrolige dyktige de siste 10 årene og bygget opp en talentstruktur som gjør at den «nisjen» Drammen FK skulle ivareta ikke lenger er et behov i buskerudfotballen. Godset ivaretar nå talent utvillingen på en annen måte enn i 2008, der vi følger opp spillere fra 1+ års alderen og har mange kamparena tilbud for sine nestbeste og tredjebeste spillere.

Dette er i tråd med hva NFF sine målsetninger og Drammen FK «nisjen» er ikke lenger et behov. Dermed ønsker flertallet i klubben og falle tilbake til dine gule/svarte røtter og være best i lokalfotallen i fremtiden, men mye show og artigheter. Slik det en gang var ment å være.

Bildet: Bak fra venstre: Faramarz Nemati,Fredrik Gusrud, Thomas Backe. Foran fra venstre Simen Amundsen, Gøran Nygård, Jørgen Flåtene er gjengen som skal reetabre den gamle Kollensjæla og påse at vi både spiller fin lokal fotball og klarer å erte på oss resten av byen igejjnom gode sportslige resultater og andre artige påfunn 🙂

Les også dt.no

Som bildet viser sluttet den ekstraordinære general forsamlingen seg til forslagene om nytt styre og endring av klubnavn. Dagens styre med Jarle Finestrand og Bjørn Reiersrud i spissen gikk av og ble erstattet av andre yngre kollen helter. Den nye formannen Gøran Nygård viser stolt frem sitt nye styre, med sin nye nestformann til høyre i Jørgen Flåtene.

Drammen FK sin kjære formann Jarle Finnestrand har i stor grad de 3-4 siste årene blitt mye alene om ansvaret i klubben, selv i tider der klubben har vært med i norsk toppfotball med både sportslige og økonomiske utfordringer. Satsningen Drammen FK har ivret etter har kostet krefter for alle, og det blir spesielt synlig i en gutteklubb. Det finnes ingen redningsnett igjennom en stor moderklubb eller andre klubbstyrer som kan gå inn å gi sin støtte. Drammen FK og Jarle Finnestrand sitt styre har alene kjempet mot «kjerringa mot strømmen» for å være en annerledes klubb med kun frivillighet i norsk toppfotball.

Det er bare å ta av seg hatten (igjen, har gjort det før) for jobben, innsatsen og sjela Jarle har lagt ned for klubben, uten Jarle hadde aldri en gutteklubb som Drammen FK kunnet rykke opp i 2 divisjon, 2 ganger. Hvem har klart dette tidligere i buskerud fotballen med så lite ressurser? Finnestrand og Co.

Med seg på denne reisen har han på banen, hatt med seg to-tre lojale og ekte klubbspillere i Thomas Backe, Farra Nemati og Torleif Molvær. Disse er unike typer i dagens fotball. De har stått stødig ved klubbens siden igjennom opp og nedrykk. Uten disse på banen hadde vi i Drammen FK aldri kommet så langt. Drammen FK har vært en kjempe opptur, som har kostet mye krefter og mange ressurserpersoner. Unasett kan ingen motstride at Drammen FK har vært en sportslig suksess.

På 8 år har denne gutteklubben, opprinnelig Åskollen (ja, det var ingen sammenslåingsklubb, ÅFK døpte seg kun til DFK). Vært opp i norsk toppfotball hele 2 ganger mye takket disse tre personene. Slike klubbmennesker som dette, vil stå igjen i klubbhistorien som blant de 3 største heltene. Klubben og andre gamle klubbhelter takker dere for alt dere har gjort for klubben vår.

Det er også gledelig å se at både Thomas og Farra skal nå være med å bære frem gamle tradisjoner i orginal fargene til klubben, sammen med helter som har beltet fult av KM mesterskap. Klubben er i forsatt trygge hender fremover. Så en stor takk til Jarle og Bjørn Reiersrud som har holdt klubben gående i en meget vanskelig tid etter nedrykket fra 2 divisjon og lykke til det nye styret.