Åskollen FK

«Det er menneskene som skaper klubben»

Tidenes beste dødsbacker

Trenerlegende Leif Helge Nordahl ser på klubbens backer opp gjennom tidene.

Da var det backposisjonen som står for tur og si noe om. En utrolig vanskelig posisjon å velge kun to spillere. Fra midten av nittitallet og frem til 2002-2004 sesongen var det kun 3-5 spillere som eide disse posisjonene. Det er ikke mange som har spilt back, men FY pokker og mange gode spillere vi har hatt her. Klubben har en stolt tradisjon i å ha offensive og godt trente backer, helt tilbake til midten av nitti tallet.

Klikk her for fotostory av backene

Skotten og hofteknekkeren

I mine første år som coach hadde jeg ingen vanskeligheter med å ta ut backene. På høyre Erik Løsningen og på venstre Henning Riise. For et backpar. Riise var teknikeren, med offensive raid og klubbens lengste innkast. Fy å mange scoringer vi fikk på grunn av juksekasta til Riise. Henning var en sheriff på banen og en skotte utenfor banen. Den dag i dag er han blant topp 5 spillere med flest kamper for vår kjære klubb.

Erik var en tradisjonell backspiller. Gutten spilte nærmere 100 kamper og spilte aldri en dårlig kamp. Du kunne alltid stole på Løsengen. Fortsatt virrer det noen historier om Løsengen som den gangen han brakk «hofta» og som da spurte han Kaptein Larsen om hvordan han skulle montere stuelampa på en corner imot Liungen. To fantastiske typer og gode fotballspillere.

Liern og Aksjem

A03_HFK_Askjem.jpgSenere kom spillere som Fredrik Askjem og Thomas Lie inn. Nok en gang et solid backpar. Askjem kom fra intet og overrasket alle med solid spill og 100 % seriøsitet i alt han gjorde. Forsatt er han den best trente på OB laget vårt. Freddy var en smart spiller som alltid løste oppgavene sine til det fulle. Et av høyde punktene er nok hans scoring på corner imot barndomsklubben Kønners. Freddy steg til vers og satt den kontakt i nota. Freddy ga også klubben mye av sin fritid utenfor banen, som den strukturerte mannen han er eide han økonomien i klubben, i en tid der resten av styret kjøpte busser og arrangerte store fester!

Liern kom inn et noen års pause fra fotballen. Et talent uten like (ifølge selg selv), som debuterte for Åssiden i 1.div som 16 åring. Fotballferdighetene var ikke glemt og Thomas herja på backen, med noen offensive raid uten like. Dog var det alltid like tungt å komme hjem igjen, men pokker å han rydda unna når han var hjemme. Det var en fryd å ha Thomas i laget. Artigst var hans drible raid fremover, mens han kommenterte selv høylytt. Jo viktigere kampen var jo bedre var Liern og var det opprykk i nærheten fikk både med- og motspillere inkl. dommeren få merke når Thomas ikke var fornøyd.

Offensive backer

Senere kom en svenske med navn Pierre Krantz inn fra erkefienden Konnerud. Krantz var en komplett offensiv back som fant medspillerne sin i mellomrommet – HVER GANG!!!

I fjerde divisjon fikk vi tak i en spiller vi hadde søkt flere ganger. En ung mann ved navn Ronny Lian. En fantastisk spiller med en  venstre labb utenlike og en vilje til å gå på offensive løp. Ronny var en herlighet på backen og ble raskt en ekte Kollengutt som vi alle savner den dag i dag.

Hans etterfølger på ventrebacken ble ingen dårlig erstatter, Morten Idal. En rask, hjulbeint back, med en venstrefot som var forgjengeren til Beckham sine bananinnlegg. Med Idal på plass kunne alt skje fremover, samtidig som han ryddet opp bakover.

Nytt nivå

08A_Kongsberg_CPedersen2.jpgI den senere tid i topp 3. div og 2. divisjon, står to navn høyt på min liste. Marius Backe, Murern fra Skiold. Mannen som hjalp Åskollen spillet til nye høyder igjennom sin sikre pasningsfot og ikke minst stødige defensive spill. Mur er en like god stopper, men for meg løftet han det ønskede spillet opp på en nytt nivå som back. Solid og alltid god, flink til å treffe midtbanespillerne i frispillingen. Det er slike spillere som hjelper en trener i å bygge lag og klubb!

Litt senere kom nok en solid spiller i Christer Pedersen. En fantastisk spiller med høyt ferdighetsnivå. Selv ønsket han å spille høyere i banen, men i de årene han spilte back i Åskollen løftet han lagets offensive spill igjennom sine pasningsferdigheter, offensive løp og drible raid. Peder er nok den backen i historien med flest scoringer også. Rart å tenke på, da han også er den spilleren med minst utsyn bak sin 70-talls flagrende krøllete manke. Peder huskes nok best fra toppkampen mot IBK, da han satte seg på ballen som venstre back, siden IBK ikke turte å presse oss høyere enn ved midtstreken!!!

Tilslutt vil også nevne Erik Øverby, et multitalent, utrolig rask, herlig innleggsfot med sitt venstre bein.

Ellers bør følgende spiller nevnes i denne posisjonen som feks  Olsen brødrene, Geir Erik «Gekken» Nilsen, Sindre Horgen, Fredrik Tjønny, Mehran og dagens backer Robel Hamde, Thomas Lian og ikke minst Niklas Wilkinson. Disse tre sistnevnte kan fort bli legender i fremtiden med sitt solid spill og engasjement i klubben.

Flere kunne vært nevnt, men for å få legende status trenger en mer enn et par sesonger med solid spill. Takk til alle sammen, det har vært en fryd å trent dere, hatt dere med i klubben og flere  har forsatt viktige roller i klubben i årene som kommer. Takk kjære venner!

Del dette innlegget