Åskollen FK

«Det er menneskene som skaper klubben»

Mur legger skoa på hylla …..nnnjjjaaaa……

Klubblegende Marius «Mur» Backe (30) legger opp som fotballspiller.Marius Backe gir seg med fotballen etter å ha vært en dominerende spiller for Skiold og Åskollen på seniornivå. For ÅFK kan «Mur» se tilbake på 9 flotte år med tilsammen 131 kamper, 8 mål, 4 assist og 30 BB.

I 2011 ble Backe kåret til årets spiller etter å ha nominert seg for hele 13 BB. I 2012 fikk Mur en alvorlig kneskade som satte ham ute av spill i et helt år. Veien tilbake var lang og tung, men den lille kjempen klarte å komme seg tilbake og fikk være med på å bidra til nok et opprykk til 2.divisjon. Et opprykk som Backe selv karakteriserer som et verdig punktum for fotballkarrieren. Når han nå legger fotballskoene på hylla er det med god samvittighet på at han klarte målet om å spille ÅFK tilbake til 2.divisjon etter nedrykket i 2009. I en kommentar forteller Backe at han nå skal prioritere familien fremover.
– Med nytt hus og en kommende fotballstjerne på vei er det andre ting enn fotball som må prioriteres fremover, forklarer Backe. – Jeg vil til takke alle i og rundt klubben for oppturer og nedturer. Det er godt å kunne legge skoene på hylla med en skikkelig opptur! Så får vi se hvor lenge de blir liggende der 😉 imens skal jeg bidra ved å få kontroll på det økonomiske i klubben!! Ønsker alle på laget lykke til i 2. divisjon.

 Formann Jarle Finnestrand hedrer klubblegende Marius Backe med disse ordene:

Blokka fra Skiold

– Det er nesten litt vemodig og trist at Marius nå velger å legge opp som fotballspiller. Da han tok avgjørelsen om å gi seg så var min umiddelbare tanke at Marius kommer ikke til og klare å gi seg, men dessverre så klarte han det. Etter hvert som tiden har gått etter at beskjeden fra Marius kom så har det gått opp for meg at en æra er over. Marius eller Mur som han blir kalt har vært en av de mest betydningsfulle personene i Åskollen sin historie som spiller, men også som person.

– Jeg husker Marius godt fra tiden hans i Skiold. Skiold var med i kollen cup og jeg gledet meg til å se denne unggutten for første gang. Jeg visste ikke hva som ventet meg, men hadde en formening om at han ikke var langt unna broren sin Thomas som spillertype, men det var akkurat det han var. Marius var Thomas sin rake motsetning som spiller, men noen likhetstrekk har brødrene definitivt. Vinnerskaller, 100 % innsats, ærlighet i spillet og spilleforståelse er noe av det jeg ønsker å trekke fram hos dem begge. Jeg sperret virkelig øynene opp når jeg så Marius første gang. Kompromissløs, duell og taklingssterk, god i hodespillet, sterk 1 vs 1 defensivt og en relativt god fot. I Kollen fikk han fort kallenavnet «Mur» og det var ikke tilfeldig. Det tok ikke lang tid før Leif Helge og jeg bestemte oss for at han måtte vi ha! Resten er i dag historie, dessverre.

– I alle de årene Marius har spilt så må jeg si at med få unntak så har vi alltid visst hva vi får. Han har så og si aldri spilt en dårlig kamp og nettopp det har vært en av hans store styrker. Vi visste alltid hva vi fikk med Mur! De årene som klubben lå litt nede for telling så var Marius en av de få som tok tak for å få klubben tilbake på det sporet som vi hører hjemme. Ikke bare på banen, men også utenfor i styrerommet. Han styrer klubbens økonomi med jernhånd og er en utrolig viktig brikke for klubbens framtid. Jeg kunne nesten skrevet en bok om Marius og alt hva han har betydd og alt hva han står for, men velger å karakterisere han med få ord; «Mur er hel ved»! Jeg vil med dette få takke Marius for den enorme innsatsen han har lagt ned som spiller for ÅFK og ikke minst takke han for at han er den han er…..Heldigvis så har Kari en sønn til som spiller fotball på ÅFK. Det hadde vært tungt å sitte på Marienlyst til sommeren uten å høre Kari sine stikk til dommere og motspillere. Takk Marius!!! 

Mangeårig trener, Coach Leif Helge Nordahl hyller «Mur» på denne måten:
Bautaen i Kollen/DFK historien!

– I 2006 fikk vi endelig hentet Mur til Kollen. Vi hadde lenge speidet på han. Mur var mer eller mindre den siste brikken vi manglet i puslespillet for å bygge et nytt opprykkslag. Mur hadde sesongene før han kom til oss spilt mye stopper, men vi hadde en klar plan med å bruke han i en back posisjon først og fremst. Dønn solid defensivt i både posisjonsspillet og duellene, samt god offensiv kraft igjennom pasientsikkerhet og spilleforståelse.

– Mur gikk rett inn i den gylne bakre firer og fant seg fort til rette. I tillegg til fotballegenskapene som han bidro med, var han også en viktig bidragsyter i det å skape en ny vinnervilje i Kollen sjæla. Mur er en vinner, en spiller som ønsker å vinne alt han deltar i, en spiller som gir alt for å vinne, en spiller som villig ofrer seg for sine medspillere og laget. Rett og slett en fantastisk spiller som har blitt en av bautaene i Kollen historien.

– Dessverre har Mur opplevd noen tunge stunder pga alvorlige skader, men måten han hver eneste gang har trent seg opp igjen er beundringsverdig. Mur kommer ALLTID tilbake og blir bedre. Han har lagt ned 10 år av sin fritid og liv for å bygge denne klubben videre. Han er på topp 10 listen over spillere med flest kamper i klubben og hadde det ikke vært for skader hadde nok vært en klar topp 3 kandidat her.
Som person lever Marius opp til kallenavnet Mur. Murern er bunnsolid og i alt han gjør både på og utenfor banen. Nå har Murern valgt å legge skoa på hylla. Vi kommer alle til å savne bidragene hans på banen igjennom godt forsvarsspill, gode pasninger og dødballmål, men til gjengjeld er vi så heldige å ha med oss Marius videre igjennom sitt styreverv. Engasjementet hans skal han nå bruke til å utvikle klubben vår videre for fremtiden. Samarbeidet med Mur har jeg satt stor pris på som spiller og venn. I fremtiden gleder jeg meg til å jobbe sammen med Marius med å utvikle klubben vår videre.

– Marius er en ekte klubblegende i Kollen

Del dette innlegget