Åskollen FK

«Det er menneskene som skaper klubben»

Ungguttene blomstrer i Drammen FK

Fokus på spillerutvikling
Drammen FK har som målsetting å holde fokus på spillerutvikling. Fra samarbeidklubbene SBK Skiold og Glassverket IF kommer mange lovende unggutter klare til å videreutvikle seg på vårt juniorlag under Thomas Evensens dyktige ledelse. Med seg på laget har Evensen fått spillerutvikler Svein Olav Tovsrud og assistentrener Jan Wendelborg som assisterer både på jr.-lag og A-lag. I dagens A-lagstropp er det fire spillere som fortsatt holder jr-alder. Robel Hamde, Thorbjørn Dahl, Ola Narnor og Delphin Bawili har tidligere vist seg så godt frem under hospitering at de har blitt tatt opp i A-stallen. I tillegg er det flere unggutter som stadig er innom A-treningene på hospitering og som allerede har fått spilletid på A-laget. Fremst i rekken står Praveen Jeganathan som startet forrige A-kamp mot Romsås.

Tydelige utviklingsmål
A-lagstrener Øystein Garborg forteller at Drammen FK har tydelige utviklingsmål for ungguttene på A-laget. Utviklingsmålene er satt med utgangspunkt i enkeltspillerne, men også i forhold til hva DFK vektlegger som god spillerutvikling. Fotballforståelse, tempo i spillet, teknikk, holdninger og det fysiske er noen av elementene Garborg ramser opp. – Jeg tror dette er et av sukksesskriteriene for at stadig unge spillere blir lagt merke til i Drammen FK, hevder treneren. – Vi har ansatt dyktige og faglige kompetente Svein Olav Tovsrud, der hans hovedoppgave er å følge med ekstra på ungguttene gjennom sin rolle som spillerutviklier. Når vi i tillegg har en kapasitet som Jan Wendelborg som bindeleddet mellom junior og a-lag, så er utgangspunktet for å lykkes utifra vårt nivå med tanke på spillerutvikling, veldig tilstede. Jan bidrar som assistent på begge lag og er med sin erfaring som spiller og trener en dedikert tilvekst. Det er med andre ord spennende tider for DFK om dagen, forteller Garborg og legger til at han er opptatt av å bygge pyramiden riktig vei, ellers så faller ting veldig raskt sammen.

– rutinert og spennende spiller
Robel Kubrom Hamde (18) kom til Drammen FK som juniorspiller fra fra moderklubben Skiold. Hamde er født og oppvokst i Norge, men har afrikanske røtter fra Eritrea der hans foreldre stammer fra. Unggutten imponerte straks han tok på seg den blå drakten og jr-trener Evensen så tidlig at talentet var klar for hospitering på A-laget. Forrige sesong fikk da Hamde sin A-lagsdebut i 4.divisjon og spilte etterhvert så bra at han ble fast inventar ut over høsten. Øystein Garborg legger til at Hamde etterhvert ble en sentral spiller for A-laget på venstreback, og omtaler unggutten som en spiller som er solid defensivt både i relasjon med bakre firer og som førsteforsvarer. – Robel bidrar veldig bra offensivt, noe som en back i DFK skal gjøre. Han har meget gode holdninger og er dedikert i sitt treningsarbeidet, roser A-lagstreneren. – I år har han hatt en meget god sesonginnledning som høyreback. Jeg tror hans erfaringer fra å spille på «feil side» i hele fjor har vært med på den enorme utviklingen unggutten har hatt. Robel kommer til å bli en spennende og moderne backspiller om han fortsetter slik som nå. Til tross for sin unge alder er han en av de mest rutinerte og spennende spillerne vi har om dagen, skryter Garborg.

Stortrives i Drammen FK
Robel Hamde forteller selv at han stortrives i Drammen FK. I tillegg til at han spiller fast på A-laget er han fremdeles en del av juniorlaget. – Jeg trives godt med juniorlaget også. det er lærerikt og bra nivå der også, forteller unggutten. Hamde skryter av jobben Thomas Evensen legger ned og mener han er flink til å gi tillitt og være åpen for at spillerne gjør feil så lenge de jobber igjen og viser at de har innsatsen i bunn hele tiden. – Jeg liker at han ikke er en sånn trener som skriker hele tiden hvis man gjør en liten feil, forteller backtalentet. Robel er veldig fornøyd med å få spille back. Tidligere i Skiold var han midtstopper, men han liker best å spille back fordi han føler han blir mer involvert i spillet og kan bidra offensivt med mange løp. – Jeg elsker å komme på smarte løp, skjære inn og skyte eller slå innlegg, forteller Hamde. Jeg er nok flinkest i det defensive arbeidet, jeg er trygg, lar ikke motstanderen få komme lett til og er en fysisk spiller som tråkker til i dueller, beskriver unggutten om seg selv.

Nyttig og verdifult støtteapparat
Hamde skryter av Drammen FKs fokus på spillerutvikling. Den talentfulle spilleren finner støtteapparatet nyttig og verdifullt. – Det å ha egen spillerutvikler og samme assistent på jr-lag som A-lag gjør at vi blir fulgt bedre opp. Jeg føler vi får veldig god tilbakemelding på ting vi gjør og kan bli bedre på. Det er til god hjelp når man skal utvikle seg videre. Svein og Jan flinke til å gi konstruktive tilbakemeldinger og sier rett ut hva man bør jobbe med og hva man gjorde bra, forklarer Hamde. Til tross for mange positive tilbakemeldinger og lovord, tenker ikke unggutten så mye på hva slags fotballfremtid han får. Han synes det hadde vært morsomt å få prøve seg høyere opp i divisjonene, men går ikke rundt og tenker på det. Jeg vil jobbe hardt, så vil tiden vise om jeg er god nok for spill i høyere divisjoner, smiler den sympatiske 18-åringen som ikke har det travelt med å komme seg videre siden han trives godt i DFK. – I Drammen har vi godt miljø, gode fotballspillere og en god klubb, forklarer han. Hamde kan også avsløre at han har et lite personlig mål om å bli raskere enn kompisen Ola «Hulken» Narnor og ta ham i styrkeduell på treningsstudioet. – Han har blitt ganske kjepphøy og trenger å bli satt litt på plass! sier Hamde med et lite glimt i øyet.

– Har den rette innstillingen
Spillerutvikler Svein Olav Tovsrud er mektig imponert over Robel og tror han fint kan nå høyere enn 3.divisjon hvis han selv ønsker det. Tovsrud kan fortelle at han og Hamde har jobbet med plassering, førsteberøring på ballen og jobben som første-forsvarer. – Alt dette har han reagert veldig positivt på, forteller Tovsrud. – Han tar oppgavene seriøst og gjør framskritt. I de første kampene i sesongen fikk han og back-kollega, Prince, beskjed om å først og fremst sikre defensivt. Nå får de beskjed om å delta mer framover. Det sammen med tidlig orientering og førsteforsvarer-jobb mener jeg bør være noen av  arbeidsoppgavene framover. Jeg ser på psykologi som en viktig del av min jobb. Derfor blir det å skape trygghet og trivsel gjennom samtaler og konstruktive tilbakemeldinger svært viktig . Robel tenker selv, er svært lærevillig og lett å samarbeide med på den måten. Det er et godt grunnlag for å bli god, forklarer Tovsrud og legger til at Hamde også har god innstilling, noe som viser seg når han spiller på juniorlaget. – Da har han ingen stjernenykker, men går foran i kameratgjengen og drar de andre med seg, skryter spillerutvikleren.

Del dette innlegget