Åskollen FK

«Det er menneskene som skaper klubben»

Tidnes beste keeper

Trenerlegende Leif Helge Nordahl ser på klubbens keepere opp gjennom tidene.

Lørdag 16.november markerer Drammen FK / Åskollen FK sitt 20-års jubileum med en gedigen klubbfest. For å knappe ned på ventetiden har webredaksjonen invitert noen sentrale personer til å beskrive personlige høydepunkter fra klubbens historie som de vil dele med leserne. I tillegg har de fått utfordringen med å sette opp hva de mener er tidenes lag i klubben vår. Trenerlegende Leif Helge Nordahl er ikke kjent for å være en mann av få ord, og har dermed måtte gjøre sin egen vri: Gjennom en serie med leserinnlegg vil han fortløpende presentere de ulike rollene ute på banen. De 11 utvalgte Nordahl har plukket på sitt personlige tidenes lag, eller «fasiten» som han selv foretrekker å kalle det, vil han først presentere under middagen på jubileumsfesten!

Hva betyr det å være legendarisk?

Definisjonen er en som har blitt en helt/legende på bakgrunn av sine prestasjoner. I denne sammenheng ønsker jeg å legge på et par kriterier til. De må ha vært med oss i 3 sesonger eller flere for å bli vurdert.Når en skal finne den mest legendariske keeper i vår klubb historie er det vanskelig. Ikke at vi har hatt så mange keepere i løpet av 20 år, men flere har vært fast inventar og prestert godt over tid, mens andre har hatt et kortere opphold, men vært med å sikre oss triumfer.

Den røykende keeperen

B03_NAros_Solberg2.jpgLa oss starte på 90 tallet. Den første ut var Johnny «Puma» Solberg, som også var med på å grunnlegge vår kjære klubb. Johnny fikk navnet Puma etter den mer kjente keeperen i gamle Boing Puma. Mannen stod riktig nok ikke mange sesongene på 1. laget, men har eierskap til alt som er foretatt i denne klubben. Puma er selv den dag i dag aktiv for DFK sitt OB lag. Puma er vel mest kjent som den keeperen som røyker samtidig som han står i mål, samtidig er det keeperen som kunne ta de utroligste skudd i vinkelen, for så å misse et skudd han prøvde å redde med hælen. På tidlig 2000-tallet oppstod det på en treningsleir i Danmark et historisk øyeblikk der Puma skulle ta en avgjørende straffe i Rom og Cola Cup på den gangens førstekeeper. Den tidligere Norges helten fra Norge – Brasil 4-2, som har spilt for klubber i Tysk, dansk norsk toppserie. Vi snakker om Thomas Gill. Puma skulle som sagt ta straffe på Gill og gjorde seg klar fra 11 m. merket med en Princ i handa og bil nøklene i lomma. Rett før tilslaget kom stoppet Gill straffen og nektet å stå i mål mot en mann som røyka og hadde nøkler på seg. Det var sterk kontrast til Gill sine tidligere oppgjør på Olympia stadion i flomlys mot Keiser Backenbauer sitt Bayern mannskap. Puma stumpet røyken, Gill gikk i kassa. Puma tok renna fart og limte ballen i vinkelen!

Kommunikasjonsproblemer

I perioden etter at Puma ga seg på topp nivå tok en klubbspiller av rang over. Bent Princ Hansen. Bent var en klippe og reddet Åskollen i mange oppgjør i 6. divisjon. Blant annet var han en sentral brikke i en nedrykkskamp i 6. divisjon som Kollen vant 1-0. Hadde vi tapt den kampen hadde nok klubben vært død der og da. Hansen var en strålende skuddstopper, men som sleit litt i feltet på bakgrunn av en medfødt negativ spenst (noe han skulle dele med flere andre keepere  opp igjennom årene). Snakkesalig var han heller ikke og når instruksjonene kom kunne de være litt utydelig, som for eksempel når Hansen dirigerte 4-ern sin i en kamp i Hemsedal. Her sleit han med kommunikasjonen til tross for at han LA SEG TIDLIG kvelden før. Kampen toppet seg da han modig hoppet ut i feltet for å fange en ball, men bommet og stod igjen med pannebåndet til Hemsedal spissen.

Negativ spenst!

Videre i rekken kom så den berømte Bjørn Tore Goggen Nordahl inn. Han og Bent delte litt i starten på oppgavene, og senere tok BT over keeper rollen. BT huskes nok som en spillertype ala Hansen. God på strek, fantastisk en mot en, men sleit med en noe foroverlent negativ spentskraft. BT huskes nok aller best for sin legendariske scoring mot TYR, der han spilte spiss. På et innlegg fra venstre på Berskaug gress. Traff Nordahl for første gang på opphoppet. Dermed kom han høyt og hang og hang og hang før han kontrollert og knallhardt headet ballen i krysset.Etter at BY la hanskene på hylla har han vært en sentral brikke i oppbyggingen av vår klubb. Han har snart to ti år i styret som Markedssjef, Festsjef og har i flere sesonger hatt ansvaret for keeperne våre. BT har blitt en av de mest betydningsfulle skikkelsene i vår kjære klubb.

De uten Princ …..!

Stephan Pasta Joe Jacobsen tok så over keeper rollen og beholdt den i mange år. Såpass  mange år at vi var nesten nødt til å bære han ut av banen. Den dag i dag er ikke Steffi fremmed for et comeback og han er sikker på at vil lykkes igjen. Steffi var en stabil keeper for Kollen og var med på flere opprykk og KM titler. Som sine forgjengere sleit han med opphoppet i feltet, men på strek og en mot en var han meget god. Steffi var med å øke profesjonaliteten i stallen igjennom å sette krav og prioritere riktig. Etter flere opprykk fikk Steffi konkurranse av den tidligere landslagskeeperen Thomas Gill. Gillern og Steffi bytte på å spille våre kamper i 4. divisjon. Guttas reaksjon fra første stund med Gill på plass …fy fa%¤& han maser jo hele tiden, han skriker og maser så øre blir fulle. Som Gill sier det best: De kampene jeg slipper å slenge meg er de beste og stolpene er mine beste venner! Det var en stor opptur for oss alle å ha Thomas med oss og han er blitt en følges venn siden den gang.

08A_Kongsberg_MAnderson2.jpgEtter hvert som vi tok steget opp i 3. div hentet vi inn gamle/unge herr Brekke. Stian Brekke er en flott fyr og en strålende keeper som løftet laget. Dog led han tidvis litt av de gamle symptomene som våre tidligere kleppere, men en mot en og på streken var det ikke mange som kunne matche han. Dessverre ble Stian utsatt for skader og sykdom, dermed var døren åpen for Marcus Anderson. Et kjempe keepertalent som også la ned mye arbeid på benkpressen. Marcus var en komplett keeper på alle måter, dog kunne det bruse litt over i noen situasjoner som ikke var bra. Men for en keeper. Hvem glemmer vel ikke opprykkskampen på Kollen Road mot Førde. Joda vi vant stort og styrte kampen, men en kan ikke glemme Anderson i 90 min stod med en frisk arm og arm han ikke kunne bruke fordi han var nyoperert. Marcus satset helsen for klubben og sine medspillere. Med en arm banka han unna store Førde spillere i boksen. Imponerende.

Utover disse har vi flere anledninger fått god støtte av den gamle Godset helten Ronny Hvamsdal som har spilt flere kamper for klubben både i 3 og 2 divisjon. Ronny vil alltid være en helt i nyere klubbhistorie. En utrolig god keeper og ikke minst en fantastisk fyr med et flott vinner instinkt. Keepere som i kortere perioder har vært med å løfte vår klubb er Rune Hansen, Thomas Sola Larsen, Vidar Tenmann, Egil Scherf, Petter Harila, Thomas Syvertsen, Borger Johansen og for å ikke glemme Åskollen eneste toppkepper Lars Cramer. Cramer spiller i dag i Kalmar i svensk tippeliga og stod DFK sine kamper i høstsesongen i 2 divisjon. Med Ronny og Lars som faste keepere denne sesongen hadde vi nok vært mye nærmere en mulighet til å redde plassen vår.

Som sagt her er det mange å velge mellom og øyeblikkene er mange. For mange til å nevne alle her. En ting har de alle felles. Åskollen/DrammenFK er deres klubb og de vil alltid bli husket her. Takk for innsatsen alle mann, det har vært fantastisk og jobbe med flere av dere mine venner.

Del dette innlegget