Åskollen FK

«Det er menneskene som skaper klubben»

Thomas Kongen Backe av Åskollen FK

En av de største legendene i vår klubb er Thomas Kongen Backe. Ingen har flere titler enn han, ingen har flere kamper enn han, ingen har flere assister enn han, ingen har flere utmerkelser enn han. Han er rett og slett Kongen i Åskollen FK. Du ser han ikke bildet her fra opprykkskampen mot Førde, men Thomas har akkurat scoret og feirer det med hele stallen og TT.

Her staret for reisen som gjorde Thomas til Kongen av Kollen

I 2003 fikk min den gang Co trener Nippi Hansen hentet inn en tidligere Skiold spiller som kom fra Wang/Lyn samarbeidet. Dog hadde han vært lenge skadet og trengte noe tid på å komme i toppform. I første seriekamp på høstsesongen var det diskusjon i om unge Herr Backe skulle starte eller ikke. Mitt klare svar NEI. Ingen går rett inn i en posisjon her i Kollen. Den må du jobbe deg til. Diskusjonene gikk varme og som den alltid løsningsorienterte og ikke stae personen jeg er, ga jeg etter for 1. gang. Artig å tenke tilbake på, for siden den gang har Thomas «Mortorn» Backe vært drivkraften i alt vi har foretatt oss på banen og ikke minst vært edderkoppen i overgangsvinduene. Thomas har siden den gang vært en av mine viktigste sparring for utviklingen av laget og spillestil. For et kjøp!!! Nå er han etter 10 sesonger i klubben på høyest nivå, levert varene hver sesong og er kanskje den største klubbspilleren noen gang. Backe har alt en indreløper trenger, radius, nærteknikk, fjernteknikk, avslutningsteknikk, blikk, forståelse ….ja faktisk nesten de samme attributtene som Herr Finnestrand. Backes scoring i opprykkskampen mot Førde i 2008 sier det meste. Først vant han ballen på midtbanen…en touch, kikket opp og scoret fra 40 meter med et velplassert skudd. Eller som den gangen da han reduserte til 1-2 på Godset fra 16 m med et velplassert innside skudd foran 2000 mennesker på Kollen Road

Thomas Backe blir mandag førstemann som runder 200 kamper for klubben vår!

Midtbanemotor Thomas Backe spiller sin 200 kamp for DFK/ÅFK mandag i oppgjøret mot MIFs rekrutter på Mjøndalen Stadion kl. 20.00. Eldstebror Backe får dermed legendestatus i klubben som førstemann som når denne milepælen. Thomas kom til klubben høstsesongen 2003 og er nå inne i sin 12. sesong på rad. I alle disse årene har Backe vært fast inventar på midtbanen og en av bærebjelkene i laget. Med imponerende 58 assist og 62 BB topper han sammenlagtlistene i klubben og står som tidenes målgiver og Beste Spiller. I tillegg har han «parkert» teknikere som Amahl Pellegrino og Thorleif Molvær i intern triksekonkurranse og vist seg som klubbens smidigste trikser. Den største målscoreren er han ikke, men 44 mål på 199 kamper gir et greit snitt for en midtbanespiller på 0,22 %.

200-kampers jubilanten selv forteller i en kort kommentar at han gleder seg til jubileumskampen mot MIF rekruttene.

– Jeg vil takke alle i klubben for en fin tid og håper å feire med seier i morgen!

Klubbformann og trener Jarle Finnestrand har følgende å si om jubilanten:

Husker godt sommeren Thomas Backe kom til Åskollen FK. Det var ofte jeg så en lyslugget gutt som kikket på treningene våre. Jeg hadde hørt mye om hvor god han var og spenningen var stor når Backe skrev under og var klar for Kollen. Etter å ha sett Backe på sin første trening fikk jeg svar på en ting: Thomas var ikke så god som det ble sagt i forkant; han var mye, mye bedre!! Jeg skal ikke si mye om spilleren Thomas Backe, men for meg så har han vært en referansespiller i klubben i alle år. Skulle ønske han hadde lagt litt mer i potten noen ganger for da hadde han spilt på et mye høyere nivå, men vi i Drammen FK skal være veldig fornøyd med at han også til tider har vært en komfort spiller 🙂 Dette bringer meg direkte over til personen og typen Thomas Backe. Vi i DFK har svært mye å takke Thomas for. Som nevnt har han i alle år vært en referansespiller. Han er fotballsmart, stor spilleforståelse, en herlig førstetouch og han har en god motor. Ja, dere ser ikke feil. Jeg er imponert over lojaliteten og den jobben Thomas har lagt ned i forkant av denne sesongen. Han er ALLTID på trening og har tatt seg selv i nakken etter noen mindre gode sesonger. I alle disse årene har Thomas vært et forbilde for mange av spillerne i klubben. Han er rettferdig, fotballklok, flink til å sette krav til seg selv, medspillere, trenere og ledere. Akkurat slike typer trenger vi for å utvikle oss. Sammen med Farra er han den som alltid tar seg av de nye som kommer til klubben og han tar på seg et stort ansvar på og utenfor banen. Jeg tror dessverre ikke det blir 200 kamper til på Thomas, men om han har motivasjon og ork så henger han fint med på 100 kamper til. Thomas er tvers gjennom en fantastisk type hvor ord blir litt fattige når jeg skal beskrive han. Gratulerer med 200 kamper Thomas, og jeg ser fram til minst 100 til!

Mvh Finta

Tidligere A-trener Leif Helge Nordahl har også noen ord til jubilanten:

Sommeren 2003 kom førstemann Backe til klubben. Han hadde gått skadet lenge og var ikke i toppslag, men god nok til å ta en plass på et godt lag som kjempet om opprykk til 3 divisjon. 50 % av trenerduoen ville sette Backe inn etter en god treningsuke. Den andre halvparten av trenerduoen ville ikke. Det foregikk varme diskusjoner på bakrommet i de dagene. Ingen kom til vår klubb og gikk rett inn på laget! Det har vi aldri gjort! Her skal det kjempes om sin plass,….via benken! Takk og lov for at jeg er såpass rund i kantene og alltid gir etter. Backe startet vår 14. seriekamp i 2003, hjemme mot Kongsberg. Toppoppgjør. Kollen vant 3-2 og Backe scoret ett (etter 2 minutter) og assisterte ett (selvfølgelig til Stokka), og har siden den gang startet hver gang med den største selvfølge.

Jeg kan ikke sette ord som veier opp den takknemligheten jeg har til denne karen. At jeg har fått coache han i så mange år, sett hva han har lagt ned for sine lagkamerater og trenere, og ikke minst for klubben. Gutten har alt. At han i tillegg takket nei til et profftilbud i Notodden, sier det meste om Thomas. Det finnes snart ikke slike typer, klubbspillere i igjen i dagens fotballhverdag. De fleste kjenner hans bidrag på banen, men det er ikke bare her han har bidratt. I kulissene har vært en sentral person i mange år som en av de viktigste sparringspartnere i min trenerteam opp igjennom årene. Han har vært edderkoppen i nettverket som har hentet inn spillere, han har vært ledestjerna i motgang. Han er alt i denne klubben og vil komme til å være det i mange år fremover i forskjellige roller. Det er jeg sikker på!

Backe høydepunkter frem til 2012 – flere har kommet og flere vil komme:

– Debyen med scoring og assist i 2003.

– Opprykket til 3 div i 2003

– Straffen du skaffet oss og den avgjørende scoringen dette ble mot Konnerud (selv om du brakk beinet)

– Kretsmester i 2003

– Scoring fra midtbanen mot MIF 2 på Nedre Eiker i 2005, med Thor Chr Nilsen i kassa

– Årets hovmester i 2007

– Den fantastiske scoringer mot Kongsberg i toppoppgjøret i 2008

– Serievinner i 3 div 2008

– Årets hovmester 2008

– Avgjærende kamp Kollen Road mot Førde, der du alene ydmyket Førdingene alene med først å vinne ballen på midten før du fullførte med en scoring fra midtbanen.

– Opprykk 2008

– Feiringen

– Årets spiller i 2012

– Årets scoringskonge i 2012

– Årets hovmester i 2012

Takk kamerat for din tid, innsats, vilje, bidrag og noen gode varme diskusjoner. Vi i Drammen FK setter enormt pris på deg og jeg på ditt vennskap!

Mvh Coach N

Artikkel fra 2012
Thomas Backe er mer motivert enn på lenge når han nå gjør seg klar for sin 10.sesong i DFK.

Slitematch

Mandag 9.april starter sesongen for alvor med NM-kvalifiseringskamp borte mot 4.divisjonslaget Grei IL. For Thomas Backe blir dette den 10.sesongen på rad midtbanemotoren knytter på seg skolissene og stiller klar til dyst for klubben som opprinnelig kommer fra bydelen Åskollen i Drammen. Den erfarne midtbanemotoren har vært med på mang en kvalikkamp i løpet av disse årene og vet hva som skal til for å lykkes å komme seg videre til 1.runde. – Kampen mot Grei er jeg redd for vil bli en skikkelig slitematch, forteller den rutinerte spilleren og forklarer det med at det ville vært typisk. – Det er litt typisk oss å senke oss litt og spille dårlig mot lag som det er forventet at vi skal klare å slå, men vi får satse på at vi vinner likevel.

Minneverdige øyeblikk

Thomas Backe kom til klubben høsten 2003, året da klubben het Åskollen FK og for første gang i historien rykket opp til 3.divisjon. Med unge, talentfulle Backe som hadde gått juniortiden i Lyn på laget, fikk Drammenserne en kvalitetsspiller på midtbanen som hadde godt blikk, presise pasninger og et godt skuddbein. Backe ble en av bærebjelkene i en spillerstall som skulle ta 3.divisjon med storm og som i 2008 rykket opp i 2.divisjon. Året før kom et annet minneverdig øyeblikk da klubben for første gang kvalifiserte seg til 1.runde i NM og fikk besøk av Strømsgodset. Godset vant til slutt 6-2 foran 2000 tilskuere ute på Åskollen, men Backe og de andre gutta holdt lenge følge med tippeligalaget. Sentral i kampen var selvfølgelig vår mann Backe med mange ballberøringer, scoring og rødt kort! Etter fløyta var blåst for kampslutt var ikke reporterne sene med å omringe mannen som en liten periode hadde satt støkk i Fagermo, Flo og resten av SIF-benken. Backe rangerer minnene fra kampen høyt, men hevder at kvalikkampen til 2.divisjon mot Førde står høyest. – Ingen trodde at vi skulle klare å komme tilbake og vinne kvalikken etter å tapt 2-0 borte i Førde, minnes han. Men klubben klarte brasene og vant hele 7-1 foran 500 elleville tilskuere. Kampens flotteste mål ble scoret av Thomas Backe. – Et bananskudd fra midtbanen som keeper var sjanseløs på!

Mer motivert enn på lenge

Året i 2.divisjon ble en gedigen nedtur for Drammensgjengen. DFK kjempet i bunnen av tabellen sesongen igjennom og rykket til slutt rett ned igjen. Laget lå med brukket rygg, og spillerne var mentalt slitne. Da neste sesong skulle sparkes i gang og DFK skulle reise kjerringa, slet spillerne med motivasjonen og fikk ikke ut potensialet som lå der. Det verst tenkelige scenariet utspilte seg da divisjonssystemet skulle omlegges. Halvparten av 3.divisjonslagene skulle rykke ned og DFK havnet på feil side av streken med sin 7.plass. Med nok et nedrykk forsvant halve stallen, men spillerne som ble igjen tok tak, og fra juniorstallen kom unge lovende spillere til. Backe forlot ikke det synkende skipet, han brettet opp ermene og ville kjempe. Vervet som klubbens sportslige leder tok han på seg, og ble med på gjenreisningen av klubben. Forrige sesong førte til at klubben kom tilbake til 3.divisjon, og nå er den rutinerte midtbanespilleren mer motivert enn på lenge. – Det er først i år etter sesongen i 2.divisjon at jeg har skikkelig motivasjon igjen, og nå er jeg klar for å gi jernet! forteller 30-åringen.

Har noe på gang

Backe kan fortelle at ferdighetsmessig spiller for spiller holder ikke «nye» DFK noe særlig tilbake for spillerstallene klubben har hatt de beste årene i tidligere sesonger, med unntak av sesongen i 2.divisjon 2009. – Det vi mangler litt er den gode, gamle lagfølelsen vi hadde, noe vi var kjent for og som motstanderne missunte. – Vi har begynt å bygge opp på nytt, og jeg føler vi har noe på gang igjen. – Vi har vært heldige med de nye som har blitt hentet inn, og det begynner å se skikkelig bra ut. De siste par månedene har vært veldig positive, og jeg vil si vi nå er i ferd med å bli en sammensveiset gjeng. Backe kan også fortelle at det er spennende å spille med så mange talentfulle unggutter, og trekker frem Robel Hamde, Prince Monga og Ola Narnor som eksempler. – Robel kan nå langt, Prince har tatt store steg på kort tid og Ola er en uslepen diamant, utdyper han.

Jevn avdeling

På spørsmål om hvordan han tror det vil gå i sesongen, svarer Backe at han tipper Lyn og et par lag til kommer til å ligge i toppen og kanskje rykke i fra. Lagene bak disse tror han det kommer til å bli veldig jevnt mellom. – Plass 4 til 9 kommer det til å bli fryktelig jevnt mellom, og DFK kommer nok til å ligge i dette sjiktet. Noe som gjør det ekstra vanskelig å tippe resultater er at det er avhengig av hva 2.lagene stiller med i de enkelte kampene. – Det blir veldig uforutsigbart, forklarer han. Backe ser frem til at sesongen endelig starter mandag og har klart for seg hva han gleder seg mest til. – Høydepunktet i år kommer til å bli bortekampen mot Lyn 16.mai foran 3000 tilskuere, hvis vi ikke skulle være så heldige å komme til 2.-3. runde i NM, gliser han.

Kåringer i 2012

Thomas Backe har vært helt konge denne sesongen og var Drammen FKs suverent beste spiller! I sin 10.sesong på rad for ÅFK/DFK stakk midtbanemotor Thomas Backe avgårde med alle tre prisene som blir delt ut på A-lagsnivå. Med sine fylte 30 år har Backe blitt å regne som «gamlefar» i troppen, men Backe svarte på tiltale med å levere en av sine aller beste sesonger og beviste at god årgangsvin bare blir bedre med årene.

I hele 10 av sesongens 25 kamper (Frigg2 trakk seg halvveis i sesongen) ble Backe kåret til en av Drammens tre beste spillere og tronet dermed alene på topp foran Michael Omoijanfo. Dermed beholdt han Beste Spillerpokalen i familie Backes hender ved å kopiere lillebror Marius bragd fra forrige sesong.

Som sentral midtbane er Backe vant med lete etter luker til å slå gjennombruddspasninger, og har gjort det til vane å kjempe om tittelen for flest målgivende pasninger. Med 6 assist tronet Backe på topp ved sesongslutt foran Nicolai Njie.

Fra tid til annen har det hendt at Drammen FKs nr. 8 har satt inn noen ordentlige kremmerhus, men det hører til sjeldenheten at han blander seg inn i kampen om å bli toppscorer. I år fullførte han sitt hattrick på statistikktoppen ved å notere seg for 7 mål og dele toppscorertittelen med Niklas Knutsen og Eric Pasqual. Selv rangerer Backe målet i åpningskampen borte mot Bærum2 som sesongens peneste. – Fra bortimot 30 meter limte jeg kula helt oppi vinkelen og berget 1 poeng, gliser han.

Del dette innlegget