Åskollen FK

«Det er menneskene som skaper klubben»

Finta: -Med hjerte i klubben

a 2003: Jarle Finnestrand er en av Åskollen FK´s største ildsjeler. Gjennom sin glød og iver for Kollen er han en viktig person for å drive klubben fremover.Han er klubbens formann og er hvert år nominert til prisen ‘ årets innsatspremie ‘. Finta gjør en fantastisk jobb med å skaffe klubben utstyr, og er meget engasjert i alt som har med utviklingen av Åskollen FK å gjøre. I tillegg er han en god fotballspiller som har et sterkt ønske om å gjøre en god sesong!

Drømmejobb.
Til daglig jobber Finnestrand som fotballansvarlig i NIKE. Dette innebærer turer i det store utland for å signere utstyrskontrakter med norske fotballproffer. På lista si har han bl.a. Solskjær, Rise og Carew. Noen av Kollengutta har vært så heldige at de har fått være med, og kommer tilbake med opplevelser for livet. Det å få lov til å møte bl.a. Alex Ferguson på Carrington treningsfelt og se United trene er ikke alle forunt.


Opprinnelig fra Skoger.
Jarle Finnestrand ble født og oppvokst i Mehlen i Skoger det Herrens år 1967. Pjokken var ikke stor da fotballinteressen oppstod mens han satt på fanget til bestefar og hørte Godset vinne cupfinalen i – 71. Etter dette fikk han sin første fotball som han brukte til å øve inn sine spesialfrispark ved å skyte øverst i høyre hjørne på garasjedøra. Dette var så moro at han sleit ut 3 garasjedører. En gang ble tanten i nabohuset så lei av å høre på dunkingen fra ballen som traff døra, at hun kjeftet ham huden full og ba ham gi seg med dette bråket. Guttungen som begynte å få dreis på skuddene sine svarte ved å legge an ballen, sikte på kjøkkenvinduet og kline til – rett gjennom ruta! Etter dette ble Jarle forvist til fotballbanen, hvor han begynte å spille sammen med 2-3 år eldre gutter. Etter hvert begynte Jarle å spille fotball for Skoger IL, hvor han begynte i mål, men raskt ble flyttet fram som spiss. På denne plassen opplevde unge Finnestrand å bli toppskorer og vinne ”gullballen”, en ferdighetsutmerkelse etter bestemte kriterier. Dessuten ble han på en talentsamling i – 81 plukket ut til å få være med å trene sammen med landslaget på Melløs stadion. Det var stort for en unggutt å få trene sammen med Hallvard Thoresen, Tom Lund og resten av gutta!

Nesten fotballinvalid!
Finnestrand er en ekte fotballnomade. Han ble plukket opp av Godset som guttespiller, og spilte resten av aldersbestemt fotball der. På A-lags nivå har mannen vært innom en rekke klubber før han slo seg ned i Åskollen; Skoger, Nordre Sande, Bingen, Glassverket, Eiker og Konnerud. I alle disse årene har han faktisk rukket å spille på alle plasser, men det er sentral midtbane som er favorittplassen. Guttedrømmen var å bli proff i England og spille for Queens Park Rangers (eller til nød Liverpool), men Finnestrand måtte etter hvert innse at talentet ikke var stort nok. Dessuten ble han hardt rammet av skader i ungdomsperioden, noe som nesten førte til at han ble fotballinvalid . Som 15-åring ble han hardt skadet da han skled av ei valse som skulle jevne ut fotballbanen i Skoger. Valsen rullet over beinene hans og fortsatte helt opp til skuldrene før den stoppet. Dette medførte flere beinbrudd og indre blødninger. To år senere spilte Finnestrand kunstgressåpning på Gulskogen hvor han fikk stifte bekjentskap med Juro Kurvichek. Juro kom beinhardt og sent inn i en takling og brakk Finta´s høyre bein på 4 steder. Dette resulterte i at Jarle måtte gå med gips i 11 måneder og var borte fra fotballen i 2 år. Høyrebeinet har etter dette aldri blitt helt bra igjen.

Stor kortsamler!
Finnestrand sitter antagelig inne med Buskeruds største samling av gule og røde kort. Han fikk kort i annenhver kamp, ble tatt opp som et ekstremt tilfelle på dommerseminarer og til slutt, etter en sesong med 4 røde og 9 gule, kom Per Gehardsen fra Buskerud fotballkrets for å oppservere spilleren. Da ble Jarle truet med 3 måneders utestengelse hvis han ikke skjerpet seg. Dette førte til at Jarle gikk i seg selv og forbedret seg. ”Det begynte å bli plagsomt, dommere jeg aldri hadde sett før visste hvem jeg var, og jeg fikk kort for ting som jeg holdt på å gjøre”.
Åskollen FK, – et hjertebarn.
Finta kom til Kollen i -99 etter en middels sesong i Konnerud. Det var vennskapet til Richard Hagel som førte til at Finnestrand valgte klubben vår, et valg han ikke angrer et sekund på! Finta stortrives i klubben fordi miljøet er så godt. ”Det er en herlig gjeng, med en god mix av mye rart, -Hvor ellers kan så mange merkelige skruer fungere så godt sammen?” For formann Finta har Åskollen FK blitt et ”hjertebarn”, hvor han i samarbeid med Leiffen og Richard føler at han får prøvd ut tanker og ideer rundt det å utvikle en klubb. Finnestrand skal ha sin del av æren for at klubben står der den står i dag. Han har bidratt med mye i forhold til utstyr, Kollencup og tur til Manchester, og han er rivende opptatt av rekrutteringen. I tillegg ønsker han å bidra med økt sportslig, økonomisk og driftsmessig utvikling i Åskollen FK.
Hovmesteren
Som spiller karakteriserer Finnestrand seg selv som duellstrek, kommunikasjonsterk, innehaver av en god passningsfot, har overblikk og brukbar teknikk. ”Jeg ligner kanskje litt på Ståle Solbakken i spillestil?” Sine svake sider har han i hodespill, hurtighet og tendenser til å være nonchalant. Helst vil han spille sentral midtbane, hvor han best trives sammen med Kay og Marius. Dette er spillere som er aggressive, flinke til å komme på rette løp og lette å spille sammen med. Personlige ambisjoner for året er å bli bra i høyrebeinet, få mest mulig treningsgrunnlag og være med å bidra spillemessig for ÅFK 1 og 2.

Imponert over Vice Vice og Askjem.
På spørsmål om det er spillere som imponerer ham for tiden, er Finta rask til å trekke fram Henning Riise og Fredrik Askjem. ”Henning er en spiller som stadig er i utvikling og har pågangsmot til tusen. –Dessuten er han en miljøskaper som betyr mye både på og utenfor banen.” Om Fredrik sier Finta: ”Askjemmen imponerer meg fordi han har utvikla seg fra gråstein til diamant! –Han er en intelligent fotballspiller med mange gode egenskaper.” Videre vil Finnestrand rose den jobben som Leiffen og Richard gjør i klubben, en jobb han mener er helt uunnværlig for å oppnå sportslig suksess.


Lovprises av trenerteamet 
Coach N sier om Finta at han er blitt en ekte Kollengutt etter å ha flakset rundt i forskjellige klubber gjennom livet. Han har fra dag en i Kollen gitt alt for klubben og gutta, og er i dag en av støttespillerene. Ikke bare har han levert gode matcher med sitt herlige pasningsbein og over blikk, (Selv kaller han det hovmester blikk), men han har også gjennom sine kontakter og kunnskap om fotballen hevet Kollenskuta på alle nivåer. Finnestrand har hatt stor betydning for utviklingen i klubben, uten ham hadde vi aldri kommet så langt som vi er i dag. På banen er denne gamle reven med det brede midtskillet som en unggutt. Han jobber hele tiden med å heve sine prestasjoner på banen og ikke få har fått merke hans taklinger i beina inne mellom. Til tross for å ha vært innenom Godset (som ung og lovende) og andre klubber, stiller han seg alltid ydmyk til nye oppgaver og gjør alltid sitt beste for laget. ‘Skøytene’ har nok blitt litt stivere med årene, men dette kompenserer han godt med sin glimrende fotballforståelse. Best huskes nok den avgjørende scoringen i opprykkskampen mot Kongsberg i 99, men den som alltid vil leve er nok fjor årets brassespark i vinkelen mot Uvdal. Vi i ÅFK må bare takke og bukke for at denne mannen takket ja til Kollen. Og med Findus (han elsker skikklig fisk fra Findus) ved roret de neste årene som kommer er jeg redd for å tenke hvor dette ender.

…………og historiene rundt denne mannen og hans bidrag til å bygge denne klubben til hva den er i dag er ufattelig. Vi burde reist en statue av Finta på Marienlyst!! 

Del dette innlegget