Åskollen FK

«Det er menneskene som skaper klubben»

10 år på webben for legenden Tuttis

I forbindelse med klubbens 20-års jubileum tar Bjørn Reiersrud et tilbakeblikk på sine år som webredaktør.


Lørdag 16.november markerer Drammen FK / Åskollen FK sitt 20-års jubileum med en gedigen klubbfest. For å knappe ned på ventetiden har webredaksjonen invitert noen sentrale personer til å beskrive personlige høydepunkter fra klubbens historie som de vil dele med leserne. I tillegg har de fått utfordringen med å sette opp hva de mener er tidenes lag i klubben vår. Først ut er vår egen webredaktør Bjørn Reiersrud.
– Jada, ikke noe problem, var svaret jeg gav til Gaffern (Gøran Nygård) da spørsmålet om å bidra til klubbfesten kom. Det er vel ingen sak å legge ut noen nyheter på nett, tenkte jeg kjekt inntil jeg fant ut at jeg selv måtte bidra med personlige høydepunkter og sette opp tidenes klubblag. – Etter 15 år i klubben har man blitt kjent med mange gode spillere, men det å sette spillerne fra 5.divisjon i 1998 opp mot 2.divisjonsspillerne i 2009 hørtes ikke helt fair ut. Så for å yte alle en rettferdig behandling måtte jeg tenke litt på saken først, noe jeg kommer tilbake til senere i artikkelen.

Måtte tåle negativitet
At klubben vår feirer 20 år er nesten en sensasjon, i hvert fall hvis en skal tro alt det som ble skrevet på diskusjonssidene på webben for noen år siden. Klubben vår hadde i løpet av få år rykket opp fra 6. til 3.divisjon, og klubbledelsen var ikke redde for å fortelle om sine visjoner om å ta steget enda ytterligere oppover i systemet. Det fikk «aristokratene» i regionen til å se svart og det haglet med negative bemerkninger. – Hvem var vi som trodde vi var noe? En nyopprykket klubb som ikke fant sin plass på rangstigen ble ikke tatt vel i mot. Derfor smakte det så uendelig godt da visjoner ble til virkelighet og Askeladden knuste trollet (Førde) 8-1 i kvalifiseringen til 2.divisjon!
Maktkamp i webredaksjonen
Når champagnen sprettes 16.november skal jeg unne meg et ekstra glass for å markere mitt eget lille jubileum. Ti år har gått siden jeg fikk grått meg til å komme med et lite prøvebidrag på klubbens nettside. Eneveldekongen Leifen var skeptisk til å slippe til andre på sitt domene, men da først spalten «Tuttis hjørne» slo an, ble jeg invitert inn i det gode selskap. Etterhvert fikk jeg til og med administrasjonsrettigheter og ansvar for nyhetssakene til B-laget, og derfra utviklet vår nettside seg til å bli en av Buskeruds mest besøkte fotballside og for en liten periode et av flaggskipene til N3sport. Kong Leifen fant ut at han ville abdisere etter hvert som nyhetssakene til B-laget fikk de største overskriftene og de hyppigste oppdateringene, og jeg ble etterhvert innkalt til et møte på Pigen restaurant. Etter en hyggelig oppstart med mat og drikke fra øverste hylle, ble samtalen dreid om til at ressursene i webredaksjonen måtte settes inn på A-lagsnivå. Med tanke på det sosiale miljøet vi hadde fått til med en fantastisk B-gjeng, var det ingen lett avgjørelse å ta, men til slutt fikk jeg et ultimatum: – Bli en del av A-lagets støtteapparat eller betal restaurantregningen selv! Med lærerlønn og to dager til lønningsposen ville fylle opp en tom konto sa det seg selv at jeg ikke hadde noe reelt valg og måtte la meg presse. – Et valg jeg for øvrig aldri har angret på!

Spionturen til Førde, fikk mye oppmerksomhet av lokale avisen

Videokamera gav nye muligheter

Sett med en webredaktørs briller er et stort høydepunkt i klubbhistorien utviklingen på nett. Fra den spede starten i 2001 med N3sports begrensede brukersnitt frem til Joomla med alle sine muligheter. Foran 2008 sesongen ble det investert i et videokamera, og dermed ble hele sesongen dokumentert med 5-6 minutters videosnutter fra hver kamp som ble lagt ut på nett. På den tiden var det stort sett bare Tippeligalag som la ut video fra kamper, så vi var ganske alene om yte slik service til våre supportere i 3.divisjon. Senere ble det også kjøpt inn et bedre speilreflekskamera med linser som gjorde det mulig å sette inn «action»-bilder i kampreferater. I opprykkskampen mot Førde bidro webredaksjonen til å kartlegge motstanderen med å ta turen over til Vestlandet og filme en av deres kamper. Det tok ikke lang tid før støtteapparat, publikum og speaker skjønte hvem som var på besøk, så vi ble viet stor oppmerksomhet. Bilde og intervju med tittelen «Vart du skremt no`» kom i lokalavisen Firda.no, og Leifen prøvde etter beste evne å late som om han var stum av beundring etter å ha sett laget han skulle møte i kvalifiseringen. Et annet høydepunkt som bør nevnes er vår webdekning av Kollen Cup. Med forhåndsreportasjer, live kampreferater, bildeserier og videoklipp har vi et unikt produkt på vårt nivå som vi kan være meget stolte av. Undertegnende fikk faktisk innsatspremien et år for sin innsats på webben i denne cupen, en diger pokal som står øverst på bokreolen i stua og som ungene tror jeg har fått pga mine ferdigheter som fotballspiller. La dem leve lenge i trua og la dem forbli kortvokste!

Tidenes klubblag
Så var det tilbake til tidenes lag. Her måtte jeg lage kriterier for meg selv. For det første måtte spillerne ha vært i klubben mer enn 3 år, noe som betyr at bl.a Erik Mykland, Thomas Gill og Truls Garmo Johansen ikke er aktuelle. Dernest kunne ikke spillerne settes opp mot hverandre, men dømmes ut fra hvor stor betydning de hadde for laget på det nivået klubben var når de spilte. I ordet «betydning» legges det ikke utelukkende sportslige kvaliteter, det tas også hensyn til om personen er en ressurs på andre områder. Spillere som dessverre ikke kom med på mitt lag denne gangen, men som likevel må nevnes er Stephan Jacobson, Kai Guddal, Mats Frøshaug, Marius Backe, Cato Lauritsen, Petter Kalmo, Rolf Næslund og Thorleif Molvær. For noen spillere, og for noen personligheter. De har hatt stor betydning for klubben vår på hvert sitt vis.
Laget: (4-5-1)
Keeper: Stian Brekke
Backer: Ronny Lian og Farra Nemati (Det er her Farra skulle ha spilt)
Stopper: Bjørn Even Stabæk og Simen Amundsen
Midtbane: Thomas Backe, Jørgen Flåtene (K), Thomas Lunde
Angrep: Amahl Pellegrino, Lars Christian Stokka, Fredrik Volden

Del dette innlegget